BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

söndag 22 februari 2009

PRET-ty Bloggtema: Hårborttagning

PRET-ty:s bloggtema har den här veckan har varit hårborttagning. Temat är mycket mer spännande om man diskuterar varför, snarare än vad.
(Varning för svordomar.)

Varför tar jag inte bort håret på benen? Det undrade Amelia också för ett par år sedan när jag var med i ett litet reportage om tjejer som valde att inte ta bort hår på kroppen. Mitt största skäl för att sluta var att jag tänkte efter: varför gör jag detta? Tycker jag att det är snyggare/skönare/bättre att ha hårfria ben? Mjo, det kan nog vara snyggare. Men varför tycker jag att det är snyggare? Jag kopplar ihop det med bilden av en kvinnlig kropp. Fy fan vad orättvist. En kvinnas kropp är behårad, men på grund av de bilder jag dagligen såg kopplade jag starkare ihop ett fabricerat ideal med min uppfattning av hur en kvinnokropp ser ut, än verkligheten. Den verklighet som är så nära att jag kan ta på den - mina egna ben. Ändå räckte inte det för en medveten ung tjej som jag. Fy fan vad orättvist.
Orättvist och tråkigt, att jag blir ifrågasatt som har håriga ben. Borde inte de som ägnar timmar och åter timmar av sitt liv till att raka och vaxa bli ifrågasatta? "Varför sliter du av dig håret?" "Varför drar du med kniv längs benen flera gånger i veckan?" Orättvist för att män kan vara slät som en barnrumpa, ha stubb eller tomteskägg utan att någon frågar varför. För att män kan låta sina lurviga armhålor andas fri luft utan att någon tänker "usch".
Att ta bort hår handlar mycket mer om att inte vilja stå till svars för sina val än att vara fin för sin egen skull. Det är förvisso för sin egen skull man undviker att bli ifrågasatt. Folk frågar varför en tjugoårig tjej inte rakar benen, det gör de, tro inte annat. Ibland frågar de inte ens, utan utbrister: "men hur ser du ut?"
Jag är barbent på sommaren, och påklädd på vintern. Hårig i vilket fall. Jag ska inte utmåla mig som en stenhård idealbefriad kvinna, jag erkänner att armhålorna är hårfria och andra delar ansas. Men jag är i alla fall medveten om att det finns ideal därute som påverkar mig.

"Men vad tycker din pojkvän?" Det ska väl för fan han skita i, med sina håriga ben!

4 kommentarer:

mimmi sa...

Word! Min karl har då aldrig nämnt ett knyst om min kroppsbehåring - varför skulle han ens ha en åsikt? Är det att älska villkorslöst, att ha åsikter om sådant?

Marie sa...

Alltså, att du och jag tänker lika, det har vi redan märkt. GMTA. Då är det egentligen inte så konstigt att våra män gör det också :)

Anonym sa...

Jajamän! Bra skrivet! Äntligen, efter alla "det är så ohygeniskt och ofräsch"-inlägg!

/catarina

Marie sa...

Catarina: Tack så mycket för det! Jag är trött på alla som är rädda att uppfattas som ofräscha, det är masspsykos!