BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

lördag 16 maj 2009

Jojobaolja

Jag använder jojobaolja till mycket, och jag vet att det finns ännu fler användningsområden. Här får ni mina tankar kring den här speciella oljan!

Det är inte en olja uppbyggd av triglycerider som vanliga fetter och oljor, utan räknas som en typ av vax. För att göra den ännu mer speciell är oljan dock helt flytande. Man hittar det flytande vaxet i fröna. Busken växer i sydvästra Amerika och heter på latin Simmondsia Chinensis.

Från många håll har jag hört att dess kemiska uppbyggnad liknar kroppens egen hudolja, sebum, och att oljan därför har ett par trevliga egenskaper:
1. jojobaolja inte är portilltäppande, och det innebär att den lämpar sig för de som lätt får tilltäppta porer och finnar men ändå vill återfetta.
2. oljan kan tränga djupare ner i hudlagren än andra oljor och har därför möjlighet att transportera andra nyttiga ämnen dit där de har bäst effekt.

En annan effekt jojobaolja kan ha på fet hy är att den balanserar sebumproduktionen, genom att "övertyga" huden om att den inte alls är torr så den slutar fjälla och överproducera olja.

Man kan läsa om jojobaolja på Shenet om man vill, där finns massor av information men är ingen garanti för objektivitet (vilket såklart gäller för majoriteten av alla källor på internet).

Här är alla mina bra erfarenheter av jojobaolja:
- Oljemassage i ansiktet för att mjuka upp porer, rengöra och balansera oljeproduktion
- Nagel- och nagelbandsolja eftersom den tränger in mellan nagelns celler på samma sätt som hudcellerna
- Alternativ till vanlig dag- och nattkräm, återigen för att balansera sebumproduktion och för att den inte innehåller något som kan irritera
- Hårbottenmassage/inpackning vid mjäll eftersom oljan även balanserar överproduktion av hudceller, vilket mjäll är (vilket skäl det än må vara)
- I hårtopparna när man har torrt hår (ja, hud, naglar och hår består av samma sak och jojobaolja lämpar sig lika bra för allihop)

Vad jag verkligen gillar i fråga om att använda vegetabiliska oljor i hudvård är att man inte riskerar att få i sig tveksamma ämnen genom huden, vilket är svårt att hålla koll på med krämer som har tiotals och åter tiotals olika ingredienser. Exempelvis parabener har ju varit på löpsedlarna och även om de inte är farliga så känns det helt onödigt att ta risken. Min uppfattning är att många ämnen i krämer är tillsatta för att öka hållbarheten, som i sin tur behöver en konsistensgivare, som i sin tur behöver parfymeras och så vidare och så vidare. Cut the crap!
För mig är en jätteviktig fördel att man kan konsumera vettigt. Jojobaolja är en råvara, den enda huvudsakliga processen den genomgått är att komma ur kärnan i flaskan. Även om just jojobaolja inte alltid odlas strikt ekologiskt och skeppas från Nordamerika, så tror jag att man vinner mycket ur miljösynpunkt på grund av att det är en simpel råvara.

Jag köpte min jojobaolja för 168 kr (!!) i en hälsokostaffär men det var ett förhastat köp. Jag vill nog säga att det var värt det, även om jag nog nästa gång klickar jag hem en flaska från t ex Bodystore för 76 kr som dessutom är ekologisk.

Har ni provat jojobaolja? Vad har ni använt det till?

13 kommentarer:

mimmi sa...

Har inte prövat just eftersom jag inte hittat den till vettigt pris, så Bodystore var ett bra tips!

SminkJante sa...

Jag använder jojoba olja vare dag:
* tar bort ögonmakeup
* som första rengörare (istället för dermalogicas Precleans)
* som "serum" innan dag- och nattkräm

Marie sa...

mimmi: Vilken tur att jag länkade! :)

SminkJante: Ja, men det glömde jag, jag använder också jojobaolja till att ta bort ögon (eller hela ansiktets) makeup!

Heartcore sa...

Oljor är verkligen bra! Brukar använda mig av tistelolja.

CrazyNails sa...

Håller med dig helt! Cut the crap!
Jag använder inte oljan helt för sig själv men gärna ihop med andra oljor. Ansikts olje blandning, har den i en difrizz spray till håret, i hårtvålar som jag gör....den är bra till det mesta:)

Marie sa...

Heartcore: Jag tänkte skaffa tistelolja härnäst, jag!
CrazyNails: Kunde tänka mig att få medhåll från dig :) Ja, att blanda ihop själv gör jag också på väldigt låg nivå, med bara två oljor ihop. Finfin olja, jojoban!

Tina sa...

Jag måste testa!
Har länge funderat kring just avändning av jojobaolja. Tack för att du fick mig att bestämma mig. :)

Marie sa...

Tina: Men vad bra! Tycker jag absolut du ska göra :)

jan sa...

hejsan jag använder jojobaolja på och i mina töjda öronsnibbar villket ger en possitiv effekt, jag får ej längre torr sprickor eller dålig blocirculation, villket är välldigt viktigt att ha, särskillt nu på vintern är det extra viktigt att man tar hand om sina töjda öronsnibbar, så gör som jag gjorde köp JOJOBA och massera in varje öronsnibb i iaf 15 min per öra och jag lovar har du haft problem med dem så kommer de att försvinna, ge det lite tid bara och upprepa det minst 2ggr per dag. mvh janne öhlen, www.janeva.blogg.se

Marie sa...

Jan: Ja, det är ju en jättebra idé! Jojoban är ju så lik hudens eget sebum, så det blir ju ett riktigt naturligt smörjmedel som inte irriterar. Har funderingar på att undersöka ett hål som jag inte haft något smycke i på länge, ska använda jojobaolja när jag testar.

yasmine sa...

Här kommer jag med min kommentar lång tid efter, googlade på jojobaolja då jag använder det själv, och sedan hamna jag här. Har använt det ett tag som både dag och nattkräm, är nöjd men funderar på att använda den istället bara som nattkräm. Funderar på weleda Almond Soothing Facial Cream som dagkräm, den tydligen ska vara ekologisk.
Någon som vet om det är bra produkter??

Mikaela sa...

Jag använder jojobaolja på hela kroppen, Brukar även blanda Havtornolja och arganolja tillsammans med jojobaoljan. Dessa oljor har alla otroligt fina egenskaper!

Andreas sa...

Hej

Smörjer in mig med jojobaolja varje kväll innan jag går och lägger mig:) Funkar bra för min hud. Priset på 76kr stämmer nog inte längre;)