BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

måndag 2 november 2009

Hud-, hår- och nageltyp

Hur hänger dessa ihop? Hänger de alls ihop? Sprött hår - spröda naglar? Tunna naglar - tunt hår? Fett hår - fet hy?
Hud, hår och naglar består ju av ungefär samma typ av celler, fast i olika form. Det finns ju collagen som är nån typ av protein som håller ihop hudceller, eller nåt. Och sebum, hudoljan, det har jag lite styr på eftersom jag googlat acne så himla mycket. Mycket mer än så vet jag inte.
Vad beror hud-, hår- och nageltyp på? Det beror nog till störst del på genetik - den typen av hår, hud eller naglar man är född med går inte att ändra på. En viss påverkansmöjlighet har vi dock, i och med val av kost och livsstil. Hos en del gör nog variationer i livsstilen stor skillnad medan andra är fast med en typ vad de än gör (på gott och ont, vissa kan för allt i världen inte få starka naglar medan andra har tjockt hår hur mycket de än bleker och fönar).


Min hårtyp
Hårbotten är problemfri, det kliar eller flagar i princip aldrig. Jag får fett hår efter två tre dagar. Hårkvalitén är typiskt skandinavisk, relativt tunna strån, inte vidare tjockt men med självfall.

Min hudtyp
Oljig i hela ansiktet. Lite förstorade porer på näsan och på kinderna bredvid näsryggen. Acnebenägen, inflammerade finnar dyker upp främst på kinderna under kidbenen och längs käklinjen, medan milier (heter det så? Jag menar minifinnar som inte bryter ut) gärna dyker upp kring ögonbrynen och pannan.

Min nageltyp
Hårda, tunna och flexibla naglar, som gärna kurvar sig längs sidorna när de blir längre. Växer rätt fort. Nagelbanden är dock torra. Ett tunt hudlager växer alltid ut över halvmånen som inte ens går bort med nagelbandsremover.

Jag kan se ett samband mellan min nagel- och hudtyp, båda verkar "producera" mycket. Naglar som växer fort och är hållbara, hud som producerar både olja och hudceller i överflöd. Håret däremot, är snarare på den tunna sidan och hårbotten är varken mjällbenägen eller extra fet.

Skulle man kunna se på kroppsvård ur ett mer holistiskt perspektiv? Produkter för hud, hår och naglar innehåller ju till stor del samma ingredienser, i konventionella produkter handlar det mest om olika proportioner på ingredienserna och tillsatsämnen som gör att produkterna känns olika. Kanske finns det utrymme för lite mer allround-produkter?


Nu är jag såklart nyfiken på vad ni har att dela med er av! Sitter ni inne med svaren på mina frågor? Ser ni själva några samband mellan egen hår-, hud och nageltyp?

8 kommentarer:

SminkJante sa...

Det här var intressant att läsa. Jag har inte tänkt på det såhär förut. Men om huden i ansiktet kan visa om man har problem med olika organ i kroppen så borde ju även naglar och hår/hårbotten hänga ihop.

Jag har torr hud, torr hårbotten,. Håret och naglarna växer snabbt. Hmm, måste "forska vidare".

Lina sa...

Hmmm vad intressant.
Jag har ganska normalt hår men nu på senare tid så har det varit ganska torrt.
Torr och känslig hy i ansiktet men oligare i pannan...
Naglarna är hårda men ganska flexibla, har en tendens att skruva/böja sig lite när de blir längre. Hmmm måste kika vidare på det!

Marie sa...

SminkJante och Lina: Vad kul att ni tyckte det var spännande! Båda verkar se likheter!
Visst blir man nyfiken på att veta mer?

Helen sa...

Helt klart kan det hänga ihop. Så mycket annat hänger ihop. Hur vi mår kan visa sig i acne eller torrare områden. Mår man psykiskt dåligt påverkas också kroppen fysiskt.

Ett annat spår på samma tema, är min sjukgymnast. Hon är fysioterapeut och kan en massa, men utbildar sig vidare nu på hur de inre organen påverkar kroppen. Det finns ett namn för det men det har jag tappat bort.

Så, ja. Jag tror att hår, naglar och hud kan hänga ihop. Naglar och hår är ju båda död vävnad. Stressar du mycket kan man få "diken" på naglarna.

Nu ska jag sluta orera. Tack för en bra blogg.

Emma P sa...

Intressant läsning Marie! Hmm, vet inte om jag hänger ihop direkt. Eller ja, klart jag hänger ihop, men du fattar.

Hår som växer ganska fort, mkt tåligt, håller sig hyfsat bra från att bli fett.

Hud, just nu snustorr, typ så där att jag vill gråta när jag tittar på den, betydligt fetare på sommaren dock. Lika förbannat får jag finnar, livet är hårt. Och eksem, således också ganska känslig hy. Och ja, eksem i hårbotten får jag med.

Naglarna också ganska bra. Växer rät snabbt och visst de går av ibland, men håller nog ändå bra mkt bättre än genomsnittets...
Vet inte om man kan dra så mkt slutsatser precis:)Men det är en mkt intressant idé!

Lesly sa...

åhh det här var ett intressant inlägg. Det hänger nog ihop någonstans. Jag tänker mest på att det finns såna tillskott som ska vara bra för hår och naglar och då bör det innehålla samma sorts ämne som är bra för både. Jag har torrt hår (mjäligt ibland )och torr hy, där kan jag se sammanband. Starka hårda naglar och tjockt hår. Så det kanske stämmer :D

Caroline sa...

Jaa hon är ju hur cool som helst, vågar gå över gränserna och prova nya saker! :D

Marie sa...

Helen: Ja, absolut! Mår man dåligt psykiskt kan man få problem med allt möjligt, men kanske problem med just hår/hud/naglar kanske sällan kommer ensamma? Tack för din kommentar!

Emma: Tack :) Jag tycker absolut att man kan hitta likheter mellan ditt hår, hud och naglar! Tack för att du delade med dig!

Lesly: Ja, det är sant, det är ytterligare ett tecken på att de hänger ihop... Tack för ditt svar!